Groene Klei

 

Met groene klei zijn vele therapieën toe te passen. Groene klei is een krachtige ontgifter met veel verrassende eigenschappen. In het boek van Dextreit vinden we zo veel informatie over Groene Klei en de mogelijkheden die dit product biedt voor natuurlijke zelfzorg : van huidverzorging, ontvetten, ontgiftigen tot inwendig gebruik bij buikloop en inwendige zweren en maag- en darmklachten. Klei zoekt in het lichaam op waar er iets fout loopt, klampt zich daar vast, zuigt letterlijk alles uit het lichaam wat er niet in thuishoort en laat zich dan afvoeren. De klei belet dat pathologische bacteriën en parasieten zich reproduceren.
Maar in dit artikel beperken we ons tot groene klei (wij zeggen “groen”, maar in feite is het een grijs poeder met een licht groenige schijn), voor inwendig gebruik.
Bij het gebruik van groene klei is het interessant de volledige analyse van de inhoudende mineralen te kennen (zie onderaan bij samenstelling). Verder valt onze keuze op zuivere, zandvrije en zongedroogde klei. De groene klei van Argiletz bv. is van het Montmorilloniettype en wordt ontgonnen in een groeve aan de voet van de Mont Ventoux. Zij is uitzonderlijk zuiver met minder dan 2% zand, kwartz en dolomiet en wordt natuurlijk gedroogd in de zon en in de wind. Vooral voor inwendig gebruik moet u klei kiezen van het fijnste type.
Op de darm heeft klei een zeer helend effect.
Klei bevat vele mineralen en deze zorgen voor een optimaal herstel van de darmflora. Tevens werkt klei op de vermeerdering van de rode bloedlichaampjes, waardoor het hemoglobine beter zuurstof kan binden en het afgeven waar het nodig is. Onder andere de vele enzymen die klei bevat zijn hier verantwoordelijk voor en ook voor het beter opnemen van vitaminen en mineralen uit het voedsel via de darmwand.
Maar de grote kracht van groene klei is: reiniging. Bij de reiniging worden gifstoffen aangetrokken door de negatieve ionen in de klei. Zij trekken de positieve ionen aan van de vrije radicalen (gifstoffen) en absorberen deze. Klei slorpt de toxische stoffen uit het lichaam op niveau van maag en darmen op, maakt ze onschadelijk en voert ze af.
Verder stimuleert klei de doorbloeding en verhoogt de werking van het afweersysteem. Daarna beschermt klei tegen alle nieuwe aanvallen van vervuiling, omdat het schadelijke bacteriën omstulpt en ze uit het lichaam brengt.
Het belangrijkste bestanddeel van klei is wel het aluinsilicaat (kiezelzuur).
Kiezelzuur werkt vooral gunstig bij een onjuiste samenstelling van lichaamssappen (dyscrasie) zoals Hypocrates al ontdekt had. Ook hij gebruikte in die tijd zeer veel geneeskrachtige aarde in zijn behandelingen van het maag-darmgebied.
In tegenstelling tot chemische antibiotica die de microben vernietigen maar ook de goede cellen aantast, neemt kleiaarde de toxinen en bacteriën weg, hernieuwt en herstelt de cellen, zelfs bij oudere en minder gezonde mensen. Het feit dat de Egyptenaren kleiaarde gebruikten om te mummificeren is op zich een bewijs van haar hoog antibacteriële eigenschappen
Uiteraard is een blijvend gezond leef- en eetpatroon een voorwaarde om een gezonde darmflora te behouden. Parasieten kunnen zich immers in een gezond milieu ook niet meer voortplanten.

Als je je lichaam met klei wilt reinigen zou je ten minste twee keer per jaar een kleikuur kunnen nemen. De meest natuurlijke tijd voor reinigen zijn het vroege voor en najaar, maar ook in zomer en winter is een kleikuur geen overbodige luxe.
Voor het slapen gaan en direct na het opstaan (voordat je wat eet) doe je een volle desertlepel klei in een longdrink-glas. Al roerend schenk je er mineraalwater (zonder koolzuur) mineraalwater op. Het gebruik van mineraalwater is belangrijk omdat kraanwater de werking van de klei verminderd. Na het roeren direct opdrinken, anders zakt de klei weer naar de bodem. Je zult verrast zijn door de smaak, het is beslist niet vies. De klei zal zich over de wanden van je darmen verdelen en onregelmatigheden absorberen. Over de dag verdeeld drink je met regelmaat een glas mineraalwater. Dit om verstoppingen te voorkomen en afvalstoffen af te voeren. De kleikuur duurt in totaal 9 weken waarvan men de eerste drie weken elke dag de klei drinkt, in week vier neemt men niets, in week vijf drinkt men weer de klei, in week zes niets, in week zeven weer de klei, week acht niets en in week negen neemt men weer de klei.

Belangrijk: Neem een uur voor en na de inname van de klei geen medicijnen in, want ook die zullen door de klei worden geabsorbeerd en zullen daardoor minder werken. Dit geldt natuurlijk ook voor de anticonceptiepil !!

Samenstelling
De samenstelling van geneeskrachtige aarde is geanalyseerd en er zijn veel minerale zouten, sporenelementen en enzymen in gevonden. Deze komen in zodanige verhoudingen voor dat ze ook inderdaad door het lichaam opgenomen kunnen worden.

 • .Mineralen zijn de bouwstenen van ons lichaam. In het geval van een tekort kan het lichaam niet de miljarden cellen die elke minuut ten gronde gaan vervangen. Zonder mineralen is het voor de cellen onmogelijk om de juiste spanning te behouden en vermindert de weerstand tegen ziekte.
 • Enzymen begunstigen het opnemen van mineralen en vitaminen. Het zijn eiwitverbindingen die biologische processen aanzetten of versnellen. Ze hebben een belangrijk aandeel in de spijsvertering, bij ontstekingen, vervuiling en opruiming van oude en afwijkende cellen. Ze bestrijden virusaanvallen, kwaadaardige tumoren en vaatziekten.
 • Sporenelementen zetten de enzymprocessen in gang. Bij het ontbreken hiervan ontstaan er beschadigingen van bloed, bloedvaten en lever en verschijnselen die lijken op een vitaminetekort.

  Inhoudstoffen:
  Onderzoekers hebben vastgesteld dat klei een enorme hoeveelheid aan waardevolle bestanddelen bevat.
  Hoewel elke kleisoort uniek is en de bestanddelen kunnen variëren per kleisoort, zijn de bestanddelen van Argiletz groene klei o.a.:
 • Kiezelzuur
  De grondstof van het leven. Na zuurstof het meest voorkomende element in de aardkorst. Het bevordert de regeneratie van wondprocessen, verhoogt de weerstand tegen infecties en heeft een gunstige invloed op aandoeningen van het bindweefsel. Het is van vitaal belang voor huid, haar, nagels, tanden, skelet, bloed, bloedvaten, spieren en gewrichten, alvleesklier, thymus (zwezerik), milt en alle bindweefsels.
 • Aluminiumoxide
  Aluminium is vooral aanwezig in de bijnieren, nieren, hart, testikels en alvleesklier. Een tekort veroorzaakt veranderingen in cellen en weefsels (degeneratie) en verlammingen.
 • Calcium
  We hebben ongeveer 1200 gram calcium in ons lichaam om het skelet te vormen en in stand te houden, voor de hartfunctie en de bloedstolling. Bij calciumgebrek komt er kalk vrij uit allerlei organen dat zich in de vaten kan gaan vastzetten. Witte suiker, alcohol, dierlijke eiwitten en sigaretten zijn gekende kalkrovers.
 • IJzeroxide
  IJzer vormt een bestanddeel van de rode bloedcellen. Het is onontbeerlijk voor het transport van zuurstof. Een tekort uit zich in een bepaalde bloedarmoede waardoor moeheid en lusteloosheid optreedt.
 • Magnesiumoxide
  Magnesium is nodig voor de enzymen en hormoonhuishouding. Bij gebruik van kunstmest gaat veel magnesium verloren in onze voeding. Magnesium gebrek (icm vit B 6 gebrek) komt vaak voor bij mensen die veel alcohol drinken. Bij gebrek ontstaat een doordringende zurige okselgeur en trillende handen. Hartkloppingen, duizeligheid, slapeloosheid, zenuwuitputting, neuralgische pijnen, impotentie, krampen, kolieken en dergelijke kunnen ook duiden op een magnesiumgebrek.
 • Kalium
  Bevordert de enzymactiviteit en is goed voor spieren en zenuwen. Gebrek kan zich uiten in lage bloeddruk door een gebrekkig functioneren van het hart.
 • Fosfor
  Is aanwezig in elk lichaamsdeel en betrokken bij praktisch elke fysiologische en chemische reactie. Vit. B kan niet worden opgenomen zonder fosfor. Bij gebrek ontstaat vermoeidheid en zwakke botten.
 • Natrium
  Zit in lichaamsvloeistoffen. Keukenzout is door het hoge gehalte aan natrium schadelijk voor hart en nieren omdat het vocht vasthoudt waardoor oedeem ontstaat. Natrium houd het bloed en de lymfe vloeibaar. Bij gebrek ontstaat een overmaat aan zuren, de aderwanden worden hard en het bloed dik. Het gevolg is reuma, migraine en ontstekingen. De kalk uit het lichaam gaat in de aderwanden kristalliseren.

 • Praktijk Santai
  Weth. v. Wellaan 78
  5703 CM Helmond
  Tel.: 0492-846930